Home » Over

In het schilderen ben ik op zoek naar het eigene, naar de impressie, de wortels van een beleving met kleur en vorm. Daarin volgde ik de klassieke methode: eerst jarenlang schilderijen maken als min of meer reproducerend en verwerkend van wat je bij anderen aanspreekt. Zo leer je het kijken en de techniek tegelijk, volgens mijn leermeester Marcel Reijerman. Langzamerhand heb ik daardoor in het schilderen mijn eigen weg gevonden.

Het is mijn verlangen om existentieel bezig te zijn en dat wil voor mij zoveel zeggen als: gevoelig voor kleuren en vormen die bij mij iets oproepen, om daaraan zicht te geven. Ik hou van kleur en kleurencombinaties: ingetogen of expressief, als het maar stijlvol is en zeggingskracht heeft.

Dit spel met kleur, vorm en compositie is voor mij in elk geval een waar genoegen. Mijn abstracte schilderijen geven veelal een beeld weer, dat is ontdaan van bepaalde aspecten van het figuratieve beeld. In een abstract schilderij zie je de voor mij geldende essentiĆ«le structuren, vormen en kleuren die ik gedurende die schildersessie op dat bepaalde doek wil weergeven met verf, penseel, spalter en paletmes. Ik hou ervan ook op deze abstracte manier te schilderen met aansprekende kleureffecten en hoop dat dit tot uitdrukking komt in wat een ander er in ziet.

Hans Bette
Veenendaal, 2022

Mijn website met o.a. artikelen, boeken, gedichten en studies: Bette Collection